KYSYMYS: Miten franchisingyrittäjäksi pääsee?

VASTAUS: Franchisingketjuun haetaan vähän samalla tavalla kuin työpaikkaan. Yleensä ketjuilla on avoinna yrittäjäpaikka, josta ilmoitetaan jossakin mediassa, kuten ketju.fi-palvelussa. Ensimmäinen vaihe on luoda kontakti yrittäjärekrytoinnista vastaavaan henkilöön ketjussa. Se tapahtuu helposti ja nopeasti tämän ketju.fi-palvelun avulla. Kun kontakti on saatu, yleensä ketju pyytää lähettämään heille hakemuksen, jonka perusteella sinut kutsutaan haastatteluun. Haastattelukierroksia voi olla useita ja niiden aikana puolin ja toisin tarkastellaan mahdollisen yhteistyösuhteen onnistumisedellytyksiä. Myös erilaisia testejä tyypillisesti käytetään apuna oikeanlaista yrittäjää etsittäessä. Neuvotteluiden pohjalta molemmat tekevät ratkaisunsa ja jos ne ovat yhtenevät, allekirjoitetaan franchisingsopimus. Franchising on sopimuspohjainen yhteistyömalli kahden yrityksen välillä eli yrittäjän tulee perustaa yritys ennen yhteistyön aloittamista.

Aikaisemmat kysymykset

MITÄ ON KETJUYRITTÄJYYS?

Ketjuyrittäjyys yksinkertaisesti ilmaistuna on toimia yrittäjänä ketjun tai verkoston jäsenenä. Ketjuja on monenlaisia, esimerkiksi: franchising-, kauppias-, markkinointi-, ostoyhteistyö-, partner-, jälleenmyyjä- tai edustajaketjut/-verkostot. Tyypillistä ketjuyrittäjyydelle on, että yrittäjä toimii taloudellisesti itsenäisesti, mutta harjoittaa tiivistä yhteistyötä verkoston jäsenten kanssa eri osa-alueilla. Ketjun jäseneksi yleensä haetaan ja ketjun vetäjäyritys johtaa yhteistyötä. Ketjuyrittäjyys voi olla vaihtoehto sekä aloittavalle että jo toimivalle yrittäjälle. Tunnetuin ketjuyrittäjyyden muoto, johon haetaan yrittäjiä näkyvästi, on franchising. Siksi näilläkin ketju.fi-sivustolla esiintyvät ketjut ovat pääosin franchisingketjuja, joille yrittäjärekrytointi on juuri tällä hetkellä ajankohtaista.

Franchising on yrittäjyyttä valmiilla liiketoimintamallilla 
 
Franchising on kahden yrityksen välinen yhteistyömalli, jossa toinen, ns. franchisingantaja on kehittänyt valmiin liiketoimintamallin eli konseptin, jonka käyttöoikeuden se luovuttaa franchisingsopimuksella toiselle osapuolelle, ns. franchisingyrittäjälle. Franchisingantaja solmii franchisingsopimuksia usean eri yrittäjän kanssa, jolloin ketjun jäsenistä muodostuu saman konseptin mukaan toimiva verkosto yrityksiä - eli ketju. Franchisingyrittäjä harjoittaa omaa yritystoimintaansa ko. konseptia hyödyntäen ketjun jäsenenä. Franchisingantaja kouluttaa, ohjaa ja tukee franchisingyrittäjää liiketoiminnassa sekä johtaa ketjuyhteistyötä esim. markkinoinnin ja ostotoiminnan alueilla. Franchisingyrittäjä maksaa konseptin jäsenyydestä, ketjun jäsenyydestä sekä yhteistyöeduista ns. franchisingmaksuja, joista yleisimmät ovat ns. liittymismaksu ja yhteistyömaksut.

Alkavan yrittäjän näkökulmasta, franchising tarkoittaa helpompaa yritystoiminnan aloittamista valmiilla liiketoimintamallilla. Valmis liiketoimintamalli tarkoittaa sitä, että yrittäjä pääsee heti alusta alkaen hyödyntämään yleensä jo tunnettua brandia, mallinnettua tuotevalikoimaa, hyväksi havaittuja toimintatapoja ja valmiiksi kehitettyjä työkaluja.  Sanotaan, että franchisingyrittäjän ”ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen” - hän hyppää valmiina olevan pyörän päälle ja lähtee polkemaan.

Ketjuja on useilla eri toimialoilla ja ne hakevat erilaisia yrittäjiä

Ketjut tarjoavat yrittäjyysmahdollisuutta hyvin monenlaisilla aloilla. Tarjolla on yksityisille suunnattuja palvelukonsepteja kuten kiinteistövälitys-, siivous- ja kotipalvelut tai ravintola- ja kahvilapalvelut; erilaisia vähittäiskauppakonsepteja, yrityksille palveluita kuten tilitoimistoja, henkilöstöpalveluita, konsultointia, autovuokrausta ja kuljetuspalveluita. Ketjuyrittäjyys sopiikin kaikille toimialoille. 

Riippuen ketjusta, yrittäjä voi aloittaa ketjun jäsenenä joko uudessa, perustettavassa yksikössä tai jo olemassa olevassa yksikössä. Jo olemassa olevissa yksikössä aloitettaessa saattaa kyseessä olla myös yrityskauppa, joista myös ilmoitellaan usein erilaisilla yrityskauppasivustoilla. 

Jokaisella on omat tavoitteensa yrittäjyydessä. Toinen hakee vaihtoehtoa työllistä itsensä, kun taas toinen hakee sijoitukselleen korkeaa tuottoa. Joka tapauksessa oman yrityksen perustaminen vaatii aina investointia – muutamista tuhansista jopa satoihin tuhansiin euroihin. Mitä suurempi panos, sitä suurempi riski, mutta niin myös tuottomahdollisuuskin. Jokaisen tuleekin tarkastella taloudellista investointimahdollisuuttaan, riskinkantokykyään ja tavoitteitaan aina ja ainoastaan vain omista lähtökohdistaan. Vaihtoehtoja löytyy useita. Samoin ketjut yleensä neuvovat investoinnin rahoittamiseen liittyvissä asioissa ja niillä on usein toimivat suhteet rahoitusorganisaatioihin.

Näin haet yrittäjäksi ketjuun

Jos olet ryhtymässä yrittäjäksi, kannattaa selvittää Suomessa toimivien ketjujen konseptit ja niiden sopiminen omiin tavoitteisiisi. Ketju.fi – sivustolla on esitelty koko joukko erilaisia ketjuja ja konsepteja, joista varmasti löytyy sopiva vaihtoehto usealle alkavalle yrittäjälle. Kun löydät mielenkiintoisen vaihtoehdon, ota rohkeasti yhteyttä ketjuun täyttämällä yhteydenottolomake. Ketju.fi lähettää sen juuri sille henkilölle, jonka vastuulla yrittäjärekrytointi ketjussa on. 

Jokaisella ketjulla on omat kriteerinsä yrittäjilleen. Jotkut etsivät henkilöitä, jotka eivät aiemmin ole toimineet yrittäjinä tai edes toimialalla. Toisissa ketjuissa taas haetaan enemmän kokemusta. Erilaiset soveltuvuus- ja persoonallisuustekijät ovat tärkeitä valintakriteereitä lähes kaikissa ketjuissa. Onkin tärkeää selvittää ennen varsinaista hakuprosessia, mitkä ovat ketjun keskeiset valintakriteerit yrittäjilleen. Ketju.fi-palvelussa esiteltävien ketjujen tiedoissa yrittäjäprofiili on kuvattu.

Mikäli ketjun rekrytoija katsoo, että profiilisi soveltuu heidän tavoiteprofiiliin, hän ottaa sinuun yhteyttä ja sopii etenemisestä. Joissakin tapauksissa tämä tarkoittaa virallisen hakemuksen tekemistä, toisissa suoraan haastattelua. Joka tapauksessa siitä käynnistyy rekrytointiprosessi, jossa puolin ja toisin arvioidaan yhteistyömahdollisuuksia ja kumppanuuden solmimisen edellytyksiä. Mikäli prosessissa päästään maaliin saakka, allekirjoitetaan franchisingsopimus ja aloitetaan yritystoiminnan käynnistämistoimet ja yrittäjän alkukoulutus. Tutkimusten mukaan Suomessa 2/3 itse aktiivisesti tunnustelut aloittaneista yrittäjäkandidaateista päätyy haluamaansa ketjuun yrittäjäksi, joten kannattaa edetä rohkeasti, kun oikean tuntuinen ketju ja konsepti löytyvät.

Tie Franchisingyrittäjäksi –infotilaisuudet

Franchise Business College järjestää yhdessä Ketju.fi:n kanssa maksuttomia infotilaisuuksia Helsingissä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ketjuyrittäjyydestä. Tilaisuuksia on yleensä kaksi keväällä ja kaksi syksyllä. Tarkemmat tiedot tilaisuuksista löytyvät www.fbc.fiHyödyllisiä linkkejä:

Tietoa franchising-toiminnasta:

www.francon.fi
www.franchising.fi
www.fbc.fi
www.franchisenews.fi

Yrityksen perustaminen ja alkavan yrittäjän neuvontapalvelut
www.ely-keskus.fi
www.uusyrityskeskus.fi
www.yrityssuomi.fi
www.perustayritys.fi
www.perustamisopas.fi

Yritystoiminnan rahoitus ja pankkipalvelut
www.finnvera.fi
 

Yrittäjäjärjestöt:
www.yrittajat.fi

Yritysvälitystä:
www.yrityskaupat.net
 

Taloushallinnon palvelut pienyrittäjille: 
www.zervant.com/fi/

Ketju.fi - Ratamestarinkatu 11 A, 00520 Helsinki, info@ketju.fi, www.ketju.fi

Palaute
Sivuston toteutus Whitestone Oy - Design by: PlusProjectori Oy

PARTY LAND HAKEE MASTER FRANCHISEETA SUOMEEN!

"FOOD WITH ROOTS" - B.GOOD HAKEE MASTERIA!

DÉLIFRANCE HAKEE SUOMEEN MASTER FRANCHISEETA!

FAFA´S-YRITTÄJÄKSI GOURMET STREET FOODIN PARIIN!

YRITTÄJÄKSI HUONEISTOMAJOITUSKETJUUN?

AITOJEN KORUJEN HINTAVALLANKUMOUS - AMAZING JEWELRY -KETJU HAKEE YRITTÄJIÄ!

KATSO PANCHO VILLAN  REKRYTOINTIVIDEO - KLIKKAA BANNERIA!

 

SINUSTAKO SIIVOUSYRITTÄJÄ LAATUTAKUULLE?

SEURAAVA INFO HELSINGISSÄ 13.9.2017

Ketju.fi:n löydät myös:

 Tutustu Tie Franchisingyrittäjäksi -oppaaseen!

Lue tästä Uusyrityskeskuksen yrityksen perustamisopas alkavalle yrittäjälle

Lue franchising-alan uusimmat uutiset täältä, www.franchisenews.fi:

 Yhteistyössä: 

 

Tutustu franchisingkoulutuksiin:

 

Franchisingkonsultointipalvelut:

Uusimmat franchisinguutiset ja -tapahtumat:

Laajentumassa kansainvälisesti?